Wado-Ryu Karate-Do

A Wado-Ryu Karate-Do megalapítója Hironori Ohtsuka mester. Kisgyermek korában igen érdekelték bátor és vakmerő Szamuráj hősök történetei, melyeket nagybátyja a

Szamuráj hős mesélt neki. Később valószínűleg ezeknek a történeteknek köszönhetően alakította ki a Wado-Ryu karate-do filozófiát és alapelveit. Ohtsuka mester 6 éves korában jujutsut kezdett tanulni nagybátyától. 13 évesen csatlakozott a Shinto yoshin ryu jujutsuhoz, amelynek később Nagymestere lett.

Ez a stílus a kitéréseket és az ezzel egy időben való visszatámadást részesítette előnyben. Tanult kempot, Aiki jitsut, Okinavai Karatét Funakoshi mestertől. A hosszú évek során szerzett harcművészeti tudást rendszerezte és a rendszert „Wado-Ryu”-nak nevezte el. Jelentését tekintve a „béke, harmónia” útja. De szokták japán útnak is nevezni, mivel Ohtsuka az egyetlen japán mester aki tradicionális karate stílust alapított.

 A TECHNIKÁT tekintve 3 alapelv használatára támaszkodik:

Az állások változtatása (ten i), a test súlypontjának áthelyezése (ten tai), és a technikák használata

( ten gi). Ennek következtében a Wado-Ryu karate stílusban különös hangsúlyt fektetnek a kitérésekre és az ezzel egy időben történő ellentámadásra, megelőzésre.

Stílusra jellemző a gazdaságos és hatékony technikák. Ennek érdekében kerülni kell a felesleges erőt (mudana chikara), felesleges mozdulatot (mudana ugoki), felesleges technikát (mudana waza). Továbbá a küzdelem centrikusság is jellemző a stílusra nagy hangsúlyt fektetve a távolságtartásra (maiai), támadás előli kitérésre (taisabaki), és a jó időzítésre. Ezért a stílust természetes, rugalmas és lágy mozdulatok jellemzik a küzdelem közben. Sok kendoval, aikidoval, jujutsival hasonló mozgást lehet felfedezni. Az önvédelmi technikáknál nagy szerepe van az ellenfél egyensúlyának a megingatása vagy földrevitele.

KATÁKON amit Funakoshi mestertől tanult Ohtsuka mester módosításokat végzett. Elsősorban a szélesen kezdődő mozdulatokat távolította el. Az állásokat megrövidítette, és megváltoztatta azokat a technikákat, ami nagy energiát igényelnek. A legnagyobb hatékonyságra törekedve az összes technikát átalakította a lehető  legtakarékosabb mozgásokká. A PINAN katákon Mabuni mester befolyása és saját ötletei mutatkoznak. Eredetileg a stílust 9 kata jellemezte. Az 5 pinan kata (alapkaták) és 4 mesterkata a Kushanku,  Naihanchi, Seishan, és a Chinto, ami a stílus legfontosabb katájának tartott. Napjainkban a Wado-Ryuban jóval   több mennyiségű kata létezik, a Bassai, Jion, Jitte, Niseishi, Rohai, Wanshu és a Betsurin ( Superipei).  A Wado-Ryu karate katákra a Shurite és a Tomarite technikák a legjellemzőbbek, míg a Nahate elemeket csak néhány Wado-Ryu kata tartalmaz.

Shurite irányzat katái: Pinán katák (5 tanuló kata)
 1. Naihanchi
 2. Kushanku
 3. Passai
 4. Jitte
 5. Jion
Tomarite irányzat katái:
 1. Chinto
 2. Wanshu
 3. Rohai
Nahate irányzat katái:
 1. Seishan
 2. Niseishi
 3. Betsurin ( Superimpei )