GYIK

»Mi a célja a karaténak?

A karate célja nem elsősorban az fizikai erő növelése és a minél több küzdelem megnyerése. A karate célja az egyensúly elérése, amelybe beletartozik az erőnlétünk fejlesztése, de a szellemi harmónia is legalább olyan fontos része a karate gyakorlásának. Filozófia alapjai a Bushidón és a Zen buddhizmuson nyugszanak.

»Ki lehet próbálni az edzéseket?

Igen az első edzés ingyenes. Utána kell dönteni a beiratkozásról.

»Milyen ruhában kell karatézni?

Az edzéseken a karatésok karate ruhában (gi-ben) vesznek részt, és mezítláb vannak. Eleinte azonban megfelelő a rövidnadrág vagy melegítőalsó, illetve egy póló. A karate ruhák későbbi beszerzésében segítünk.

»Szülőknek meg lehet-e nézni a gyerekeket edzés közben?

A tapasztalat szerint a gyerekek jobban figyelnek, ha a szülők nincsenek benn az edzéseken. Azonban kéthavonta tartunk egy-egy nyílt edzést, hogy a hozzátartozók is megnézhessék, hogy halad a csemete. A nyílt edzések után szoktunk szülői értekezletet tartani. 

»Bárki elkezdheti a karatét?

Igen! A karatéra való alkalmasság nem a kor vagy más adottságok függvénye. Ha valaki elkötelezett, és keményen tud dolgozni, a karate útja járható lesz számára. Sohasem késő…Sokan közülünk 40 év felett kezdték el, úgy hogy sosem próbáltak ezelőtt semmilyen harcművészetet…

»Mi van, ha a gyereknek nincs kedve edzésre menni?

Bizonyára gyereküknek is lesznek „egyszer fenn, egyszer lenn” napjai. Fontos, hogy a szülők az első edzéstől fogva segítsenek abban, hogy a tréningeket a gyerek életének szerves részévé tegyék. Tudnivaló, hogy csak az edzések állandó látogatása eredményez fejlődést!

»Tanulás vagy sport?

Egy egészséges személyiség test, érzelem és gondolkodás harmóniájából áll. A tanulás vagy sport nem konkurensei egymásnak. Hisszük és tapasztaljuk, hogy szülő, edző és iskola egymást támogatva messzebb jut a gyermek fejlesztésében, mint önállóan.

»Lehet-e garantálni, hogy gyerekem meg tudja majd védeni magát az utcán?

Bár a karate önvédelmi sportág, garantálni ilyet nem lehet. Természetesen a karate növeli az esélyeket.  Jó néhány év gyakorlását követően jobb eséllyel indulsz, mint aki semmilyen küzdősportot, vagy harcművészetet nem gyakorol rendszeresen.

»Teljes erőből ütik, rúgják-e egymást az edzéseken?

Nem. Nálunk a technikák pontosságán van a hangsúly, amelyeket, úgymond, kontrollálunk. Vagyis a fejhez legfeljebb hozzáérni szabad, testre pedig félerősen dolgozunk. Igyekszünk vigyázni mind a magunk, mind a többiek testi épségére.

» Mikor lesz valaki feketeöves?

Heti két-három edzéssel nyolc-tíz év alatt. A karatésok övvizsgákon keresztül haladnak előre a ranglétrán. A vizsgák nem csupán a fizikai képességektől vagy az ügyességtől függenek, hanem a tréningek látogatottságától a szellemi érettségig sok dolog számít.

» Mit kell tudni a karate versenyekről?

A versenyeken formagyakorlatban és küzdelemben lehet indulni. Léteznek kisebb bajnokságok, amelyeket kifejezetten gyerekek és kezdők részére rendeznek. Nem kell mindenkinek a sportolói utat választani, mindazonáltal meggyőződésünk, hogy a versenyzés értéke felbecsülhetetlen. Egyedülálló alkalom a tanulásra.

» Mi az a WKF?

A Karate Világszövetség, a World Karate Federation rövidítése. Ezt a szervezetet ismeri el a NOB a karate sportág képviselőjének. A legutóbbi két alkalommal a WKF közel állt ahhoz, hogy a karate bemutatkozzon az olimpián.

»Mikor vannak az edzések?

Az edzéseket időpontjait itt találod.

»Hol vannak az edzések?

Klubjaink pontos helyszínét itt találod.

»Mennyibe kerülnek az edzések?

A havi tagdíj 7500 Ft/hó testvéreknek van kedvezmény, szülők pedig ingyenesen járhatnak!