ADÓ 1%

Minden olyan magánszemély rendelkezhet adója 2 x 1 százalékáról, aki adózik az ún. összevont jövedelemadó-alapja után, s jövedelemadóját határidőre, maradéktalanul befizeti, vagy részletfizetési, halasztási engedélye van az APEH-től. Ehhez nem kell szuperhősnek lenni.

TUDTAD-E?

  • A potenciális felajánlók közel fele nem rendelkezik adója 1 százalékáról egyik civil szervezet számára sem.
  • 2011-ben 171 ezer darab rendelkező nyilatkozat vagy kisboríték volt hibásan kitöltve. Pedig nem bonyolult!
  • A potenciális adózók egynegyede nem tud a második, egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat javára felajánlható 1%-ról.
  • Egy nemrégiben végzett felmérésben feltett „Miért nem rendelkezett az elmúlt évben személyi jövedelemadójának 1 százalékáról?”kérdésre a nem rendelkezők bő egyharmada nem tudott válaszolni, vagy nem akarta negatív viselkedését megmagyarázni, közel 20 százalékukat nem érdekelte ez a lehetőség, vagy bevallottan lustaságból nem cselekedtek, 5 százaléknyian pedig még mindig nem tudtak a rendelkezés lehetőségéről.

MIÉRT?

Mert jó érzés adni! Ráadásul adód kétszer 1 százalékának felajánlása egy filléredbe sem kerül, hiszen ezt az összeget amúgy is befizeted az államkasszába. Adód 2 x 1%-áról viszont Te döntheted el, hogy kinek a számlájára menjen. Sőt, felajánlásoddal duplán segíthetsz: minden felajánlott forint után egy másik forint kerül egy közös alapba, amelyből aztán a Nemzeti Civil Alapprogramon keresztül minden civil szervezet szabadon pályázhat. Így adód 1%-a szupernagy segítség.

MENNYIT ÉR?

  • Az elmúlt évben közel 10 milliárd forint jött össze a civileknek felajánlható 1%-okból.
  • Átlagosan 5500 forintot ér egy felajánlás, ami nem kevés.
  • 2011-ben 1,85 millió db felajánlás érkezett civil szervezet, és 1,29 millió db valamely egyház vagy költségvetési előirányzat javára.

Több, mint 31 ezer civil szervezetet jelöltek meg kedvezményezettként.


Ezért is kérünk, hogy ha teheted ajánld fel adód 1% nekünk, és segíts egyesületünk fejlődésében!

Tovább…